AKTUELNO

Jedan od ključnih prioriteta državnih institucija u 2018. godini biće pomoć opstanku srpskog naroda na KiM, izjavio je danas u Orahovcu direktor Kancelarije za Kosovu i Metohiju Marko Đurić uz ocenu da su obrazovanje i zdravstveni sistem stubovi opstanka.

Đurić, koji je danas sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem obišao orahovačku Gimnaziju, OŠ "Dositej Obradović" i PU "Orahovac" kaže da će se u tom smislu raditi na terenu, više će se ulagati, ali će se i političkim putem raditi na stvaranju boljih uslova.

- Obrazovanje i zdravstveni sistem su stubovi opstanka našeg naroda na Kosovu i Metohiji. Srbija će posebnu pažnju posvetiti ovim ustanovama i institucijama. Sada imamo jedinstvenu priliku da svi zajedno uradimo nešto za narod na ovom području - poručio je Đurić.

On je istakao da će se raditi na tome da se mladim ljudima metohijskog kraja omogući zaposlenje, jer je to, kako kaže, nužan preduslov da opstanu.

- Orahovac i Velika Hoča su na neki način, kada je reč o opstanku Srba, sinergijski povezani i mislim da tu možemo mnogo toga da uradimo. Nemamo više vremena za gubljenje i sasvim sigurno će u ovoj godini posvetiti punu pažnju u tom smislu - rekao je on.

Foto: Tanjug

Na pitanje novinara kako komentariše to što je kosovski premijer Ramuš Haradinaj danas, takođe, u poseti Orahovcu, Đurić je rekao da je ''prirodno i normalno da svako brine o svome i da je najbolje kada može u tome i da se sarađuje''.

- Svaka poseta srpskih zvaničnika u organizacionom i političkom smislu je komplikovana, ali Srbija neće odustati od brige o svom narodu na KiM. Naši ljudi na KiM žele da sačuvaju organsku vezu sa Srbijom i zato smo došli da im pošaljemo poruku da Srbija podržava njihov ostanak. Snažna podrška drzave zalog i garant budućnosti i opstanka i da će se ta podrška nastaviti - rekao je Đurić.

Prema Đurićevim rečima, pomoć srpskom narodu je ukupni prioritet državne politike Srbije za 2018. godinu.

On kaže da je poseta predsednika Aleksandra Vučića pokrenula "talas i plimu želja" institucija, pojedinaca i privrednika da se pomogne narodu na Kosovu i Metohiji.

Poseta Mladena Šarčevića znači novu nadu za obrazovne institucije, kaže Đurić i dodaje da ministar prosvete nastoji da na KiM podigne ukupan kvalitet obrazovnog sistema.

Šarčević kaže da je njihov zadatak danas bio da se upoznaju sa uslovima u kojima deca uče i da im se omogući bolja oprema, adaptacija prostora i sve ono što je potrebno za rad.

Ministarstvo je, kaže, obezbedilo učila, računare, nameštaj, kao i smart tablu za orahovačku gimnaziju.

Foto: Tanjug

On je dodao da će škole u Srbiji imati partnersku ustanovu na KiM i kao primer naveo Zmaj Jovinu gimnaziju koja će biti prijatelj sa gimnazijom u Orahovcu.

- Smatramo da svaka škola na Kosovu i Metohiji treba da bude deo jedinstvenog obrazovnog sistema Srbije i da sve reforme koje se rade obuhvate i škole na Kosovu i Metohiji - rekao je Šarčević.

U tom smislu naveo je da će se ustanove u Orahovcu priključiti projektu elektronskog dnevnika.

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić rekao je da je rukovodstvo gimnazije i osnovne škole u Orahovcu obavešteno da je uklonjena poslednja prepreka da se obnovi taj objekat kako bi deci i svima koji rade u ovoj obrazovnoj instituciji pružili bolje uslove za rad.

On je naveo da će Ministarstvo za zajednice i povratak sa svima raditi na obnovi tog objekta i da će sanacija škole biti obavljena tokom letnjeg raspusta.

- Dobili smo saglasnost i potrebnu dokumentaciju od opštine, to lepa vest pred Svetog Savu i nadam se da ćemo sledeće godine na ovaj dan posetiti đake u renoviranom objektu. Cilj nam je da poboljšamo uslove za rad i boravak dece i da se što više mladih ovde obrazuje jer je to budućnost i osnova opstanka - poručio je Jevtić.

#Dalibor Jevtić

#Kosovo i Metohija

#Marko Đurić

#Mladen Šarčević

'